IJSKARTEN

drift faster

IJskarten

Ice, Ice baby!

IJskarten: dat klinkt niet alleen cool, dat is het ook! Waarschijnlijk heb je al eens gehoord van indoor karten of heb je het zelfs al een keer gedaan. Keihard over een circuit door de bochten scheuren. Voeg daar een ijsbaan aan toe, en je kunt ijskarten. En dat is nog zoveel leuker! Onder andere omdat je skills op het gebied van timing en techniek worden getest. Bij karten op ijs draait het niet om de snelste zijn, maar om je behendigheid.

Bij IceKart Rucphen in Noord-Brabant kun je het hele jaar door ijskarten. En dat is uniek in Nederland! Rucphen ligt vlakbij Breda, Roosendaal en Antwerpen en is uitstekend te bereiken vanaf de A58. Vanaf Utrecht ben je er in slechts een uurtje rijden. Lees hier alvast álles over ijskarten. Zo kom je beslagen ten ijs.

IJskarten is een superleuke en unieke ervaring, het driften heb je snel onder de knie!

— N. Droste

Bespaar tijd met een online boeking!

Wat is ijskarten?

IJskarten (ook wel icekarten of ice karting genoemd) is absoluut een unieke ervaring en een origineel dagje uit. Maar wat is ijskarten eigenlijk? Bij IceKart Rucphen kun je karten op ijs. Het race aspect zorgt voor flink wat adrenaline. Veiligheid staat bij ons voorop en we zorgen voor beschermende kart kleding. Onze hal is maar liefst 3.500 m² groot en beschikt over een enorme ijsbaan. Dit spiegelgladde circuit heeft een lengte van ongeveer 300 meter. Zodra je in de speciale elektrische kart met spikebanden stapt, begint het pas echt!

Bij ijskarten draait het niet zozeer om snelheid zoals bij het ‘normale’ karting wel het geval is. Bij ons glijd je met de kart over het ijs en maak je bochten door te driften. Dit is een speciale techniek die ijskarten zoveel uitdagender en cooler maakt. Je timing moet goed zijn en je moet héél goed kunnen sturen. Alles draait hier om behendigheid. Eén ronde duurt ongeveer 40 tot 45 seconden. Maar als jij écht behendig bent in een ijskart, dan doe je dat wellicht wat sneller. Per drift sessie, ook wel heats genoemd, leg je zo veel mogelijk rondes af: 1 heat karten duurt precies 10 minuten. Weet jij de ideale drift lijn te pakken? Als je op het juiste moment instuurt, glijdt de kart soepel door de bochten en kun je flink wat seconden winst pakken. Go for it!

Verschil tussen karten en ijskarten

Wat is nou het verschil tussen karten en ijskarten? En waarom vinden wij het ijskarten zóveel leuker? We vertelden eerder al over de techniek en behendigheid. Na enkele minuten ijskarten (of een aantal heats) krijg je het driften helemaal door. Juist doordat snelheid een minder belangrijke rol speelt, zijn de tijdsverschillen tussen mannen en vrouwen, jong en oud(er) vaak kleiner. Dit maakt ijskarten leuk voor iedereen.

Ter vergelijking: hoe hard gaat een kart denk je? Afhankelijk van het circuit, kunnen karts een topsnelheid bereiken van wel 60 km/u. De vijf snelste ijskarters reden ons circuit van 300 meter in 37-38 seconden. Dat is gemiddeld 24 km/u. Dus: Slow down, brother!

Over onze kartbaan rijd je met een elektrische kart. Het voordeel van elektrisch karten is dat je geen benzinelucht ruikt en dat je minder geluidsoverlast ondervindt. Alléén maar voordelen dus, dat ijskarten!

Wat is driften op ijs?

Natuurlijk geldt ook bij ijskarten: degene die een heat het snelst aflegt, wint. Maar om het snelst te zijn, moet je het beste kunnen driften. Nog nooit van gehoord? Dan raden we je ter voorbereiding zeker de film The Fast and the Furious: Tokyo Drift aan. Daar werkte onder andere de ‘Drift King’ Keiichi Tsuchiya aan mee. Driften is een techniek waarbij je de kart (of auto) in een vloeiende beweging dwars door een bocht laat glijden. Timing en techniek zijn daarbij heel belangrijk. Je moet het driften op het juiste moment inzetten voor de ideale driftlijn. Dat is nog best lastig, al helemaal op spiegelglad ijs! Maar… oefening baart kunst! Wil jij het drift karten perfect onder de knie krijgen? Schrijf je dan in voor de speciale IceKart Drift Night. In 4 verschillende heats kun je je skills testen tot je de perfect drift te pakken hebt!

Voor wie is ijskarten?

Wie denkt dat ijskarten enkel geschikt is voor een mannenuitje heeft het mis. IJskarten is een perfecte activiteit voor een dagje uit, een bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest of een kinderfeestje. Vrouwen knappen vaak af op de benzinelucht en geluidsoverlast, maar bij elektrisch karten heb je daar geen last van. Hierdoor is het ook absoluut een hele leuke activiteit voor dames. Trommel dus al je collega’s, vrienden en familie op en ga de strijd met elkaar aan bij IceKart Rucphen!

Regelmatig krijgen we de vraag vanaf welke leeftijd je bij ons kunt karten. We werken niet met een minimumleeftijd maar met lengte. Vanaf 1.40 meter mag je al bij ons komen ijskarten. Ideaal voor een cool kinderfeestje dus! Bij het kinderkarten rijden kinderen t/m 15 jaar met een aangepaste snelheid. Dit noemen we de kinderheats. De aanwezigheid van een ouder en/of begeleider is hierbij altijd verplicht.

Kledingtips voor ijskarten

Je kunt je voorstellen dat het op onze ijskartbaan vrij fris is. Heerlijk om in de zomermaanden even af te koelen. Maar kippenvel? Dat krijg je bij ons alleen van de adrenaline! Bij IceKart Rucphen zit warme, beschermende kart kleding bij de prijs inbegrepen. We adviseren daarom om lichte kleding te dragen, waar de raceoverall makkelijk overheen valt. Verder bestaat de kleding nog uit een helm, en mag je een balaclava en kart handschoenen zelf meebrengen. Mocht je geen balaclava of handschoenen hebben, kan je deze uiteraard ook bij ons aanschaffen!

We hebben geen speciale kart schoenen. Daarom zijn dichte schoenen met platte zolen verplicht. Slippers, schoenen met hakken en open schoenen mag je thuislaten… Als je dit graag wilt, mag je zelf een kart helm meenemen. Deze moet wel integraal en CE gekeurd zijn.

Regels karten

We hanteren een aantal regels op de ijskartbaan. Zoals eerder aangegeven, staat veiligheid bij ons voorop. Daarom krijg je vooraf een goede veiligheidsinstructie en is het dragen van een veiligheidsgordel verplicht. Net als het dragen van een goede kart helm en beschermende kleding. Drankgebruik vóór aanvang van de heat is verboden. Na het ijskarten is er in de pitbar en de horecagelegenheden bij SnowWorld Rucphen alle ruimte voor après ski!

Wat staat je precies te wachten bij IceKart Rucphen?

Hoe ziet een ijskart uitje bij IceKart Rucphen er nu precies uit? Dit is een beetje afhankelijk van welk arrangement je kiest. Zo hebben wij arrangementen waarbij je nog een andere activiteit kunt doen, zoals indoor skydiven. Meestal beginnen we voor groepen met een welkomstdrankje. Na het omkleden kan iedereen de kart in. Er volgen dan 2 of 4 drift sessies van elk 10 minuten. In die 10 minuten maak je gemiddeld 12-13 rondjes. Het is mogelijk om het ijskarten af te sluiten met een echte prijsuitreiking. De drie snelste (en dus meest behendige) coureurs krijgen dan een beker of medaille. Tot slot kun je heerlijk bij ons dineren of kiezen voor een après ski feestavond. Prosit!

Karten tips

Ben jij al helemaal klaar om de ijsbaan op te gaan of kun je nog wel wat kart tips gebruiken? Leg de focus niet op de snelheid, maar probeer de ijskarttechniek onder de knie te krijgen. Dan hebben we het met name over het driften. Ook voor ijskarten geldt: oefening baart kunst. Wanneer je meerdere drift sessies of heats aflegt, krijg je meer ervaring! Je kunt bij ons kiezen voor 2 of 4 drift sessies. Kies je voor meerdere heats, dan zul je ervaren dat je het driftgevoel beter onder de knie krijgt.

IceKart Rucphen

Het beste ijs van Nederland? Dat vind je in Rucphen! Wij garanderen je dat dit de beste kartbaan van Nederland is om te gaan ijskarten. Nergens anders kan dat namelijk het hele jaar door. IceKart Rucphen ligt naast SnowWorld Rucphen. Dit is dé plek in Noord-Brabant voor flink wat winterpret. Wil je graag karten en eten? Ook dat kan bij ons! Bekijk de vele ijskart arrangementen met lunch of diner in combinatie met bijvoorbeeld après ski, glowgolf, skiën of snowboarden. Rucphen is zeer goed bereikbaar en centraal gelegen in de buurt van Breda, Roosendaal en België.

Meer weten over ijskarten? Houd onze blog dan goed in de gaten. Of kom snel langs bij IceKart Rucphen en ervaar het allemaal zelf!